Punkty gastronomiczne i restauracje, w których ilość przyrządzanych potraw jest bardzo duża, potrzebują niezawodnych i maszyn kulinarnych, które sprostają wymaganiom każdej jadłodajni. Dzięki nowoczesnemu kotłowi możliwe jest gotowanie bardzo dużej ilości potraw. Nowoczesne kotły warzelne potrafią sprostać nawet najbardziej trudnemu zadaniu kulinarnemu, czekającemu na restaurację.
Kotły wolnostojące oraz przechylne
Kotły warzelne możemy podzielić na dwa rodzaje, czyli wolnostojące oraz przechylne. Najważniejszym kryterium wyboru odpowiedniego kotła jest jego objętość. Najczęściej spotkamy kotły o pojemności około 150 dm3. Kocioł warzelny elektryczny jest wyposażony w zbiornik warzelny z podwójnym płaszczem. Kotły oferowane obecnie w sprzedaży posiadają układy sterujące mocą ogrzewania. Są ekonomiczne, a skrzynki sterownicze zamontowane razem z nimi nie dopuszczają do nadmiernego zużycia energii elektrycznej. Posiadają także wszelkie instalacje zapobiegające niekontrolowanemu wzrostowi ciśnienia w kotle. Kolejnym rodzajem kotła jest wersja przechylna. Jest on umieszczony na specjalnej podstawie, która jest oferowana w zestawie. Tego typu kocioł jest szczególnie polecany ze względu na swoją praktyczność podczas dozowania potraw. Sam kocioł przechyla się, dzięki czemu kucharz ma ułatwione zadanie podczas przelewania i nakładania potrawy. Jest też wyposażony w blokady samoczynnego przechylania się i wylania potrawy.
Oprócz kotłów elektrycznych, w kuchniach restauracyjnych spotkamy także wersje gazowe oraz parowe. Nie różnią się one od siebie znacząco oprócz zastosowania innego rodzaju zasilania. Wszystkie one posiadają nowoczesne rozwiązania, dzięki którym gotowanie w punktach restauracyjnych przebiega dużo łatwiej niż kiedyś.