Prawdopodobnie wszyscy zetknęliśmy się z masłem czekoladowym lub masłem orzechowym. Czy wiecie jednak, że również z migdałów wytwarza się zdrowe masło migdałowe? Jeśli do tej pory o maśle tego typu nie słyszeliście, w poniższym tekście postaram się przybliżyć wam jego właściwości i możliwe zastosowania w naszej diecie.

Zalety masła migdałowego

masło migdałowe sklepMasło migdałowe, jak sama nazwa i logika sugeruje, wytwarzane jest z migdałów, które uważane są za roślinne źródło zdrowia. W związku z tym przejmuje wszystkie właściwości migdałów, do których zalicza się, między innymi, wysoka zawartość różnorodnych witamin, w tym witaminy E, która potocznie nazywana jest witaminą młodości w związku z jej pozytywnym wpływem na wygląd naszej skóry. Poza dobroczynnym wpływem na nasz wygląd, migdały świetnie wpływają również na pracę naszego mózgu, polepszając koncentrację i zapamiętywanie. Nie bez znaczenia jest również fakt, że masło migdałowe to prawdziwa bomba zdrowego tłuszczu, który ułatwi nam, np. proces odchudzania, zdecydowanie przyspieszając utratę zbędnych kilogramów. Jeśli poszukujemy masło migdałowe sklep ze zdrową żywnością na pewno przyjdzie nam na ratunek. Coraz częściej produkty takie jak masło z migdałów, znaleźć też możemy w popularnych hipermarketach na półkach ze zdrową żywnością lub w lepszych drogeriach. Właściwości masła migdałowego są niezwykle szerokie, w związku z czym warto mieć je w swojej szafce i wprowadzić do codziennej diety.

Masło migdałowe doskonale sprawdzi się w naszej kuchni jako dodatek do śniadania lub przygotowywanych przez nas deserów, ale nie tylko. Jego smak jest na tyle uniwersalny, że bez większego problemu możemy wykorzystać je również przy komponowaniu naszego obiadowego menu, np. w połączeniu z kurczakiem.