Większość osób pijących kawę, rano pije rozpuszczalną jeżeli nie ma czasu na tradycyjne jej zaparzenie w tygielku, lub w ekspresie. Natomiast idąc do pubu, restauracji, czy kawiarni oczekujemy świeżo zaparzonej, aromatycznej kawy.
Jakie funkcje posiadają ekspresy gastronomiczne?
Każdy z nas może mieć w domu młynek do kawy i świeżo zmieloną kawę zaparzyć w ulubionym kubu, albo wyposażyć się w niewielki ekspres, który całą pracę wykona za nas. Jednak w punktach gastronomicznych, potrzebny jest profesjonalny sprzęt, który dziennie wykonana nawet po kilkadziesiąt różnych rodzajów kaw w szybkim czasie. Ekspres gastronomiczny jest stworzony do seryjnego zaparzania kaw. Posiada wiele funkcji, które umożliwiają łatwe wykonanie każdego rodzaju kawy. W takim ekspresie wykonamy z łatwością espresso, latte, macchiato, czy klasyczną kawę z odrobiną mleka. Posiada on duży zbiornik na wodę, oraz drugi na świeżą kawę. Musi być wyposażony w elektryczny młynek, który sam wydziela odpowiednią ilość kawy do danego jej rodzaju. Nowoczesne modele ekspresów gastronomicznych posiadają ciekłokrystaliczne wyświetlacze dotykowe, które intuicyjnie podpowiadają nam czynności do wykonania. Możliwość wykonania dwóch kaw jednocześnie jest już standardem w modelach przeznaczonych do komercyjnego wykorzystania. Wbudowany bojler do podgrzewania wody, oraz rurka do spieniania mleka, powoduje, że ekspres nie wymaga naszej ingerencji w proces produkcji kawy. Najczęściej jego obudowa jest stalowa, gdyż taka jest łatwa w myciu.
Drugorzędną kwestią jest jego wygląd, choć też odgrywa ważną rolę. Najważniejsze, aby pracował wydajnie, szybko i maksymalnie cicho. Ekspresy, szczególnie z przeznaczeniem do gastronomii, sporo kosztują, ale są bardzo profesjonalne i wydajne.