Osoby na diecie unikają cukru, tłuszczu i mąki, bo są bardzo kaloryczne, ale też w większości przypadków niezdrowe. Obecnie panuje moda na robienie ciast bez cukru czy ciastek bez mąki, które mogą być równie smaczne.

Wypieki bez mąki

ciastka owsiane bez mąkiSłysząc o wypiekach, w których nie ma mąki, wiele osób może pomyśleć, że to niemożliwe. Jednak w dzisiejszych czasach wszystko jest możliwe. Osoby, które dbają o linię i zdrową dietę, często eksperymentują w kuchni z różnymi produktami spożywczymi, a wynikiem tego są ciastka owsiane bez mąki. Wbrew pozorom smakują one wyśmienicie i są idealnie kruche. Podstawą takich wypieków są jajka odrobina tłuszczu i płatki owsiane, które w razie potrzeby można zmielić na mąkę. Takie ciasteczka są znacznie mniej kaloryczne niż popularne kruche ciastka z mąki pszennej. Ich wykonanie jest bardzo proste i szybkie, ponieważ wszystkie składniki należy ze sobą wymieszać i włożyć do piekarnika na około dziesięć – piętnaście minut. Biały cukier można zastąpić miodem, syropem klonowym czy nawet cukrem trzcinowym, który jest znacznie zdrowszy. Takie ciasteczka owsiane można przechowywać w szczelnie zamkniętym pojemniku nawet przez kilkanaście dni, bez obawy o ich jakość. Są idealnie kruche i mają doskonały smak, który można dodatkowo urozmaicić dodając do ciastek przeróżne bakalie. Coraz częściej takie wypieki bez mąki można spotkać w cukierniach, co bardzo cieszy osoby będące na diecie odchudzającej lub bezglutenowej. Jeżeli chodzi o cenę, to najtaniej wypada ich samodzielne zrobienie.

Ciastka bez mąki nie są już tajemnicą i bez problemu każdy może je samodzielnie wykonać. Jeżeli nie znamy żadnego przepisu na ciastka tego typu, to na pewno znajdziemy niejeden przepis w internecie. Bazę ciasta możne dowolnie urozmaicać.